Δήμος Αρχανών -Αστερουσίων


Ο νέος "Καλλικρατικός" Δήμος Αρχανών - Αστερουσίων συγκροτείται από τους πρώην Δήμους Αρχανών - Αστερουσίων - Νίκου Καζαντζάκη.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ 

Ο Δήμος Αρχανών είναι ένας ημιορεινός δήμος, ο οποίος βρίσκεται νότια του Δήμου Ηρακλείου, και έχει έκταση 31.855 στρ και πληθυσμό 4.548 κατοίκους. Αποτελείται από δύο δημοτικά διαμερίσματα: 
Δημοτικό Διαμέρισμα Αρχανών, που περιλαμβάνει την κωμόπολη των Αρχανών, η οποία αποτελεί και την έδρα του Δήμου, καθώς και δύο μικρούς οικισμούς το Βαθύπετρο και το Καρνάρι. 
Τοπικό Διαμέρισμα Κάτω Αρχανών, που περιλαμβάνει τους οικισμούς Κάτω Αρχάνες, Πατσίδες καθώς και δύο μη οριοθετημένους οικισμούς, ο οποίοι εμφανίζονται μετά το 1981, τον Αμπελά και την Κερά Ελαιούσα.

ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

Ο Δήμος Αστερουσίων, βρίσκεται στό ΝΑ τμήμα του νομού Ηρακλείου καί εκτείνεται από Βορρά πρός Νότο από το Δήμο Ν Καζαντζάκη, ( 38 χλμ απο το Ηράκλειο απέχει το Χαράκι το Βορειότερο χωριό του Δήμου) μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος. Οι πανέμορφες παραλίες Πέρα Τσούτσουρας, Μαριδάκι, Αη Νικήτας, Τρείς Εκκλησιές, ανήκουν στον Δήμο Αστερουσίων. Ο Δήμος Κόφινα από Δυτικά, και ο Δήμος Αρκαλοχωρίου από Ανατολικά, οριοθετούν τον Δήμο Αστερουσίων. Εκτείνεται σε μιά έκταση 204.000 στρεμμάτων και έχει πληθυσμό, 7000 περίπου κατοίκους. 
Ο δήμος Αστερουσίων αποτελείται διοικητικά από τις εξής κοινότητες: Αχεντριά, Τεφελίου, Χαρακίου, Μεσοχωρίου, Πραιτορίων, Πύργου (Έδρα του δήμου), Παρανύμφων, Εθιάς, Χάρακος, Λιγορτύνου, Καλυβίων. 

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ 

Ο Δήμος "Ν. Καζαντζάκη" είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε πληθυσμό δήμους του νομού Ηρακλείου. Στο δήμο περιλαμβάνονται 15 οικισμοί που ενσωματώθηκαν το 1994 όταν συγκροτήθηκε για πρώτη φορά με τη σημερινή του μορφή. Ο Άγιος Βασίλειος, οι Αγιές Παρασκειές, το Αλάγνι, το Αστρίτσι, οι Αστρακοί, η Καλλονή, το Καταλαγάρι, οι Κουνάβοι, οι Μελέσες, η Μυρτιά (Βαρβάροι), τα Πεζά, τα Φιλίσια, το Χουδέτσι, και πρόσφατα τα Αρμανώγεια, το Αρκάδι, τα Δαμάνια, το Μεταξοχώρι, το Μελιδοχώρι, και το Παρθένι, αριθμούν ένα σύνολο από 8.000 κατοίκους που ζουν και μοιράζονται αυτή την εύφορη και πολυάνθρωπη περιοχή της επαρχίας Πεδιάδας.